Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kerékpáron bukósisakkal vagy nélküle?

Kerékpáron bukósisakkal vagy nélküle?

Ne add meg a karmának azt az esélyt, hogy pont nincs rajtad. Nem vagyok pesszimista, de csak egyszer kell rosszul esni. Fontos a védelem, ha biciklire ülsz! Viselj bukósisakot!

Ne add meg a karmának azt az esélyt, hogy pont nincs rajtad. Nem vagyok pesszimista, de csak egyszer kell rosszul esni. Fontos a védelem, ha biciklire ülsz! Viselj bukósisakot!


A motorosok között van egy mondás: „kétféle motoros létezik, aki már esett, és aki esni fog”. Természetesen nem törvényszerű a fenti állítás, de szerintem egy jó figyelmeztetés számukra. A kerékpárosoknál is kicsit hasonló a helyzet, sose kerüljön rá sor, de sajnos benne van a pakliban, hogy elesünk, megsérülünk, netán elütnek minket tekerés közben.


Két dolog nélkül nem indulok el soha, legyen az 100m vagy 100km – kesztyű és kerékpáros bukósisak.

Az ok egyszerű, bárhogy is esünk, reflexből a kezünket próbáljuk elsőként letenni a földre, védekezésként, illetve ezzel csillapítva az esést. Márpedig nincs kellemetlenebb a mindennapokban egy lehorzsolt tenyérnél. Egy minőségi kesztyű védelme igen sokat segíthet ilyen esetekben.


A fejünk / agyunk védelme pedig létfontosságú, legyen szó bármilyen sportról!

Igen, úgy nézünk ki benne mint egy UFO vagy egy rovar.

Igen, kócosak leszünk vagy lelapul tőle a hajunk. Nyáron akár még bele is izzadunk.

Igen, városi közlekedés során lassan megyünk, csak bringaúton közlekedünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valóban nem a legelőnyösebb ruhadarab, valóban összekuszálja a hajszálakat és valóban tud meleg lenni. Viszont ahhoz, hogy történjen velünk valami incidens, nem feltétlenül nekünk kell lenni a hibásnak. Hiába megyek lassan, ha az autó elüt, hiába megyek a bringaúton ha van egy úthiba amiben elbukom.


Készülj a legrosszabbra és számíts a legjobbra!

Nem célom ennyire feketén felfesteni a helyzetet, de törekednünk kell a megelőzésre. A mai kerékpáros sisakok túlmutatnak az előítéleteken, határtalan választék, folyamatos innovációk, minden felhasználáshoz találunk megfelelőt. A mai bukósisakok könnyűek, nem fogják lehúzni a fejünket vagy fárasztani a nyakunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jól szellőznek, akár nyitható / zárható módon is, a legtöbb kivehető / mosható béléssel rendelkezik, így könnyen tisztán tarthatóak. A modern sisakok jól néznek ki, találunk színeset, egyszínűt, sildeset, plexiset, sci-fi-set, retrót. Biztos lesz olyan, ami nem néz ki olyan furán rajtunk, és ami megy a bringánkhoz, ruhánkhoz is.


A biztonság az első, hogy mindig élmény legyen a tekerés mindenki számára.

Sokan gondolják, hogy ezek a fejvédők drágák, de ha belegondolunk a saját épségünkért fizetünk, illetve a rengeteg időért és energiáért amit a tervezők belefektetnek, hogy a legkényelmesebb, legbiztonságosabb modellek juthassanak végül el hozzánk. Ezen kívül a mai bukósisakokban sok cserélhető alkatrész van, így tartósak, évekig tudjuk használni azokat, ideális esetben ez egy hosszútávú befektetés, ami megéri.

Ha mégis megtörténik a baj és megsérül a sisak, akkor viszont mindenképpen cserélni kell, még ha külsőleg nem is látszanak rajta sérelmi nyomok. Ezeket a fejvédőket úgy gyártják, fejlesztik, hogy ütéselnyelő rétegek találhatóak a külső borítás és a belső bélés között. Ha odacsapódik valamihez, nem tudhatjuk / nem láthatjuk, hogy mennyire sérült a szerkezet, ami legközelebb már nem feltétlen nyújt megfelelő védelmet. Több gyártónál is van lehetőség ilyen esetben új sisak vásárlására jelentős kedvezménnyel.

Ami szerintem sokakban nem merül fel, hogy egy jó kerékpáros bukósisak nem csak az eséstől véd. Gondoljunk nagyobb sebességnél egy szemből érkező bogárra, tud fájni, ha például a homlokunkon csapódik be. Vagy ha veszünk példának egy Casco Speedairo sisakot, amin van egy felnyitható plexi is, akkor a szemünk és az arcunk egy része is védve van. (Ráadásul ezeket a változatokat szemüveges bringások is könnyen használhatják.)


Minőség - Biztonság - CASCO

A Casco cég családi vállalkozásként indult 1989-ben Németországban. Mára piacvezető sisakgyártóvá nőtte ki magát, számos nemzetközi elismerést bezsebelve. Az értékesítés és egyéb szolgáltatások a mai napig Bretnigben vannak, de a gyártás, fejlesztés átkerült Romániába, Satu Mare (Szatmárnémeti) városába. A minőség és megbízhatóság mellett nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, az állatvédelemre, illetve fontosnak tartják a természeti tartalékok gazdaságos felhasználását, a tudatos fenntarthatóságot. A cég például saját hőerőművel rendelkezik.

Mikor 2004-ben átköltöztették a fő gyártóüzemet Romániába, a kutyaimádó alapító, tulajdonos Manfred Kauter látva, hogy több ezer kóbor állat van a környéken, egy modern és színvonalas menhelyet létesített. Az itt élő kutyák, macskák és más négylábú állatok gondozását, etetését, orvosi ellátását a cég finanszírozza. Persze itt is a tőlük megszokott minőségben működnek, infrafűtéses kutyaházak, medencék, gondozók, állatorvosok.

Természetesen örökbeadással is foglalkoznak, bár akad néhány, bentlakásos „házi kedvenc” is, akik a gyár területén is feltűnnek néha.

A cég gyárt sisakot kerékpárosok, zsokék, síelők, korcsolyázok számára, arc- szemvédőket, de még a német tűzoltóság fej- és arcvédőit is ők készítik.


A következőkben szeretném kiemelni egy személyes kedvencem a Casco-tól, amit részletesebben át is fogunk nézni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyártó talán egyik legismertebb, elterjedtebb típusa a Speedairo 2 modell. Első sorban országúti kerékpárosok, triatlonosok körében kedvelt, kialakítása, súlya és szellőzése miatt. Tény, hogy nem tartozik az olcsóbb sisakok közé, de a lenti felsorolásban bemutatjuk a Casco Speedairo 2 RS tulajdonságait, technológiáit:

 • Vautron Automatic lencse: Fotokromatikus Vautron lencse, mely másodpercek alatt automatikusan alkalmazkodik a változó időjárási és fényviszonyokhoz, kiemeli a kontrasztokat és kristálytiszta, torzításmentes látást biztosít.
 • CASCOfit érintkezésmentes illeszkedés: Egy minden egyes fejformához egyaránt kényelmesen illeszkedő belső hálónak köszönhetően fejünk nem érintkezik közvetlenül a sisakkal, így a háló és a sisak közötti részt átjáró hűsítő menetszél folyamatosan biztosítja a maximális szellőzést és a levegő állandó áramlását.
 • Adaptív Aerodinamika: Az Adaptív Aerodinamika technológia lényege, hogy a sisak minden esetben alkalmazkodik a különböző testtartások által szabott levegőáramlási feltételekhez, ezáltal mindig a lehető legjobb teljesítményt segíti elő.
 • Zárt oldalfelület:  A SPEEDairo oldala zárt, hátsó felülete bordázott, ezzel is elősegítve a kisebb légellenállást, mely az áramvonalas légelvezető élekkel és a megfelelő testhelyzettel összhangban, úgynevezett adaptív aerodinamikát eredményez.
 • Monocoque ultra: Ezen innovatív technológiával ellátott fejvédők külső héjszerkezete több különböző rétegből áll, mely garantálja a legmagasabb szintű védelmet és a divatos sisakforma kialakításának lehetőségét.
 • Flip-Up SPEEDmask: Az optikailag első osztályú integrált szemüveg egyedülálló módon akár menet közben is egy egyszerű mozdulattal a sisak tetejére csúsztatható.
 • Megnövelt tarkóvédelmi zóna: A hagyományos sisakok esetében védtelenül hagyott fül mögötti tarkórész megerősítésével még kiemelkedőbb védelmet biztosít.
 • Szemüvegeseknek is ajánlott: A SPEEDmask lencse használata dioptriás szemüveg viselését is lehetővé teszi.
 • Freshair Ventilation 2. szellőzés: A fejvédő felső részén található nagyméretű szellőzőnyílásoknak köszönhetően a menetszél akadálymentesen átjárja a teljes sisakot, ezáltal folyamatosan biztosítva viselőjének a maximális szellőzést.
 • Disk fit Vario méretállító rendszer: Megújult méretállító rendszer, mely a maximális komfort érdekében horizontálisan és vertikálisan is állítható.
 • MyStyle zsinór: Cserélhető színű, fényvisszaverős madzag, mely 360fokos láthatósággal fokozza a passzív védelmet és tükrözi viselőjének egyéni stílusát.
 • Casco Loc csatolórendszer: Gyors, egykezes nyitás és szuper egyszerű beállítás! A Casco Loc gyorscsatoló rendszer akár menet közben is egy gyors mozdulattal, egy kézzel is egyszerűen kioldható.
 • Alumínium rovarháló: Robosztus, mégis könnyű rovarháló strapabíró alumíniumból.
 • Hardcase hordtáska: Prémium minőségű sisaktartó doboz az árban.

Üzletünk által forgalmazott kerékpáros sisakok: ABUS, CASCO, RUDY PROJECT és KELLYS. Nem csak felnőtt, de gyermek méretben is számtalan stílus található. 

Remélhetőleg ezzel a kis bemutató anyaggal sikerül jobban megérteni mit és miért fizetünk egy prémium kategóriás kerékpáros bukósisak vásárlásakor. Röviden összefoglalva, a konklúzió az, hogy a bukósisakok kihagyhatatlan részei a kerékpáros felszerelésnek. Sok márka, típus, árkategória között választhatunk, biztos, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt.

Ebben az esetben jó ha „használjuk a fejünket” - persze megelőzés szempontjából.