Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Casco Speedairo 2 kerékpáros sisak teszt

Casco Speedairo 2 kerékpáros sisak teszt

Aero vagy országúti kerékpározáshoz keresel sisakot? Ha még a vásárlás előtti információ gyűjtésben vagy, akkor olvasdaz alábbi cikket és ismerkedj meg a CASCO Speedairo 2-vel!

Aero vagy országúti kerékpározáshoz keresel sisakot? Ha még a vásárlás előtti információ gyűjtésben vagy, akkor olvasdaz alábbi cikket és ismerkedj meg a CASCO Speedairo 2-vel!


Korábban már írtam a Casco sisakokról a "Kerékpáron bukósisakkal vagy nélküle?" cikkben, de most jöjjön néhány személyes tapasztalat.

Ez a már a második Speedairo-m, a régebbi modellből és használtam egyet pár évig. Akkoriban a biztonság miatt esett a választásom erre a márkára, plusz a levehető plexi dobott még rajta sokat. Amikor tavaly kézbe vettem a 2-es szériát, megígértem magamnak, hogy erre a szezonra kapok magamtól egy ilyen buksit. (Plexi nélkülit vettem, mert a régi verziós jó az újra is.)


Az első meglepetés a sisak súlya, hihetetlen könnyű volt már kézben is, de fejen hordva is nagyon komfortos a pille kupak. Az, hogy növeltek a szellőnyílások felületein szintén nagy húzás a gyártó részéről. Az első tekerésem pont egy hűvös, esős, balatoni karika lett, így bevallom fázott benne a kobakom, de ez is az mutatja, hogy nem csak marketing a sok „lyuk” a sisakon. Melegben pedig kifejezetten előny, főleg több órás tekerés során. És persze van benne bogárháló, vagy inkább rács, ami nagyon hasznos dolog. Alapvetően fehér sisak párti vagyok de ez matt fekete design nagyon megtetszett, ezért esett erre a választásom. A kis „minta” meg különösen feldobja a kinézetét a Casco Speedairo 2-nek. Persze ebben is bogár vagy UFO kinézete van az embernek, kicsit szélesebb is a klasszikus országúti sisakokhoz képest, de pár tükörbe nézés után már nem zavaró. :)


Három kerékpárom van, három felhasználásra – egy egysebességes városi közlekedésre, egy országúti edzésekre, és egy időfutam kerékpár versenyekre. Mindhárom paripához ezt használom, alapvetően napszemüveggel, a plexit inkább csak versenyeken. Teljesen jól működik minden esetben.


A plexi, vagyis a Speedmask UV szűrős vagy fényre sötétedő változatban is kapható, természetesen külön is tudsz venni hozzá. Nagyon jól védi a szemet, az arcot, és a napszemüveggel ellentétben nagyobb látómezőt biztosít. Főleg egy „bekönyöklős” / aero pozícióban. (Felrakni sem túl bonyolult, be kell pattintani a sisak belsejében található kis pöcökbe. Mivel a vége gumis, fel tudjuk hajtani a homlokrészre, ha épp megállunk vagy nincs rá szükségünk.) A belseje a sisaknak kényelmes, jól állítható. Van benne egy hálós rész a fejtetőnél, ami kicsit elválasztja a fejünket a sisak héjától így még jobban szellőzik, ráadásul nem „lapul le a sérónk” se. :)

Hátul a klasszikus, tekerős állítás van, az arcpánt párnázottsága nagyon jó, de az extra a csattja, ami igazából egy „akasztó” így egy kézzel kioldható.


Ami még extrának mondható, hogy a legtöbb Casco kerékpáros sisak tetején van 1-1 textil pánt, ami cserélhető, így személyre szabható. (Plusz fényvisszaverős betétek is vannak rajtuk.) Különböző színek vannak - én például mindig a bringához passzoló színűt rakom fel tekerés előtt. :) Bizonyos típusokhoz adnak egy táskát is, amiben kényelmesen és biztonságosan tudod szállítani. (Ezt persze külön is megveheted, számos kiegészítővel együtt.)


Mindent összevetve a Casco Speedairo 2 bukósisak szerintem az egyik legjobb választás a piacon, legyen szó időfutam (aero) vagy országúti kerékpározásról. Árát tekintve a hasonló kategóriában található sisakokhoz képest nem tartom drágának. Persze elsőre nem tűnik olcsónak, de aki komolyan kerekezik, az fog ennyit költeni buksira.

Még plusz jófejség a Casco gyártól, hogyha sérül a sisak, garancia időn belül kedvezményesen vásárolhatsz egy újat. (A töréstesztek már voltak korábban témák – önmagukért beszélnek.)

Közben múlt héten belekerült a sisakba egy Balaton körbetekerés is, 200km viszonylag melegben. A Speedairo 2 szinte végig a fejemen volt, kétszer vettem le pár percre – abszolút (el)viselhető volt. Nem volt zavaró a viselése. Talán egy (kis) negatívumot tudok felhozni, a napszemüveget nehéz belefűzni, ha épp nincs rá szükség, de ez legyen a legnagyobb problémája. :)

Persze a Casco termékek közül találsz másfajta bukósisakot is, minőségben mind hasonló ehhez a típushoz.

Megnézem az összes kerékpáros sisakot

Én nyugodt szívvel ajánlom bármelyiket!