Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen típusú kerékpárt válasszak?

Ha tanácstalan vagy, hogy milyen biciklit vegyél magadnak és nem szeretnél mellé nyúlni, akkor ezt a cikket pont neked írtuk! Olvass bele!

TARTALOM

Paripa vagy öszvér?

A kerékpározás egy élvezetes, praktikus, hasznos tevékenység. Legyen az egészségünk megőrzése, a teljesítményünk növelése vagy kikapcsolódás, közlekedési eszköz, mindenre használhatjuk. Egyre több típus, fajta, gyártó vesz körbe minket. Könnyű elveszni ezekben az információ halmazokban. Vannak az alapteóriák, amik segítenek a megfelelő eszköz kiválasztásában, ezeket vehetjük alapul. Jellemzően növekszik a „hibrid” bringák száma, amiket több helyen, formában tudunk használni.

 

 

 

 

 

 

 

Persze az ideális gép olyan lenne, amivel munkába is járunk a „jó magyar aszfalton” aztán hétvégén csapatunk vele egyet a közeli szerpentinen vagy hegyen, legyen az beton vagy murva. Egyszerűsítve, két megoldás létezik: vagy van 3-4 bringánk „minden eshetőségre” (ez nem biztos, hogy a legjobb verzió) vagy találunk egy „arany középutat” a saját igényünknek megfelelően. Ha például első sorban közlekedni, munkába járni kell egy bringa, akkor főleg a kényelem, a praktikusság lesz a fő szempont. Ha amatőr országúti versenyzőnek készülünk és csak sport célra használjuk, akkor egyszerű(bb) a képlet.

Amikor „öszvért” szeretnék, akkor kell jobban átgondolni, mérlegelni mire is van szükségünk. Érdemes eltervezni, elképzelni, mikor, hol, mire fogjuk használni a kerékpárt, egyfajta prioritási listát készíteni és a szerint nézelődni. Sok helyen van lehetőség kipróbálni, tesztelni a járgányokat, a baráti körben is biztos akad lehetőség erre. Nem biztos, hogy arra lesz szükségünk, ami a kirakatban megtetszik.

Például egy „mountain bike” elég jól néz ki, és akár praktikus is lehetne a kátyús utakra, de ha munkába járunk vele napi szinten, biztos, hogy egy idő után nem lesz örömünk benne, ilyen esetben érdemes „fitness” vagy „trekking” kategóriákban nézelődni.

Azt is számításba vehetjük, hogy mennyi csomagot akarunk magunkkal vinni, akarunk-e táskát a járgányra, esetleg gyerekülést. Ezzel is szűkül a kör.

Ha inkább sportcélra vásárolunk, ott leginkább a terep- és útviszonyok lesznek a döntőek, de ha mondjuk, szeretnénk aszfalton és föld úton is utazni, egy „cyclocross” bringa is szóba jöhet.

Trekking kerékpárok

 

A Trekking kerékpárok hasonlóan a Fitness bringákhoz igazi öszvérek. Sok mindenre tudjuk használni őket. Ingázós, túrázós vagy kirándulós járműnek is tökéletesen megfelelnek. Ha sokoldalú felhasználás a cél, jó választás. Megtalálhatóak az alapból jól felszerelt változatok, így ha például egész évben használjuk érdemes sárvédős, csomagtartós, láncvédős, kitámasztós verziót nézni. 

 

 

 

 

 

 

 

Léteznek Cross Trekking kerékpárok, amik kicsit a sportosabb felhasználókat célozzák meg. Itt pont a „felesleges” kiegészítők maradnak le, amolyan csupasz bringák. Férfi, női, gyermek változatban is találkozunk velük.

Az üléspozíció, a kialakítás, az egyenes kormány kényelmes és könnyen kezelhetővé teszi a biciklit. Hosszabb túrákon sem lesz problémánk, főleg, hogy itt is állítható a kormány és a nyereg. Többnyire acélból vagy alumíniumból készülnek, könnyűek, merevek, tartósak. Fékrendszerük hasonlít a hegyi kerékpárokhoz, V fékkel, tárcsafékkel is vásárolhatunk, az állítható első teleszkóp is sokszor alapfelszereltség. A kerék, felni, gumi alkalmas aszfaltos és terep használatra is.

Kiegészítők terén nagy a választék, bár a Trekking típusoknál már nem valószínű, hogy sok mindenre van szükség, talán világításra vagy egy kulacstartóra, ha az épp nincs a kiszemelt bringán. A Cross Trekking gépeket pedig nem érdemes felaggatni.

Érdemes azon elgondolkodni a választás előtt, hogy hol fogjuk használni a legtöbbet, mennyire van szükségünk például csomagtartóra vagy sárvédőre. Ha napi szinten munkába járunk vele akkor ajánlott, de ha hétvégi kalandokra is vágyunk megoldás lehet egy táska / hátizsák és vállalnunk kell némi kockázatot, hogy kicsit sarasak leszünk.

Nézz körül Cube, Ghost, Merida, Kellys, KTM kerékpárjaink között ITT

MTB kerékpárok

Mountain Bike, MTB, hegyi bringa – több néven találod meg ezeket. Számos fajtája létezik típuson belül: Cross Counry, Enduro, Downhill, Fatbike.

Ezek a bringák igazi szabadidős, kaland gépek. Az élmény és adrenalin garantált. Városi használatra nem a legjobb, mivel a széles, barázdált gumik aszfalton csak túlzott ellenállást adnak, ellenben a terepen, legyen föld, sár, homok vagy hó, nem állítja meg őket semmi. Létezik belőle férfi, női, gyermek változat. A szerteágazó igények miatt egyre többfélét találunk a piacon. Szerkezetileg könnyű, rugalmas váz, egyenes kormány a védjegye. Kialakítását tekintve a jó kezelhetőség, a stabilitás jellemzi a mountain bike kerékpárokat.

 

 

 

 

 

 

 

Az üléspozíció nem feltétlen a kényelmet szolgálja, hisz ha „rendesen” használjuk, nem is fogunk sok időt tölteni a nyeregben. A hajtás, váltás könnyebb, mint más bringáknál, hogy nehéz terepen vagy erdei emelkedőkön is tudjunk haladni. Az első teleszkóp a felhasználási terület miatt alap, de egyre jobban elterjednek az összteleszkópos változatok. A kerék méretben is több variáció létezik, attól függően, hol fogjuk használni. A legtöbb esetben tárcsafékesek, ami a szélsőséges körülmények miatt fontos, például, ha egy hegyről jövünk lefelé. A felszereléseket ennél a biciklinél szinte ki is hagyhatjuk, maximum egy kulacstartóra lesz szükségünk.

Mivel a természetben használjuk a világításra maximum akkor lesz szükség ha sötétben is tekerünk, de a láthatóság itt nem lesz kiemelt funkció. Táskát, sárvédőt ne akarjunk felszerelni ilyen kerékpárokra. 

Készletünkben 3 kerékméretből és Cube, Ghost, Kellys, KTM, Merida márkákból választhatsz ITT

Gravel/Cyclocross kerékpárok

A hibrid kerékpárok egyik legizgalmasabb párosítása ez a szekció. A Cyclocross bringa alapvetően a Gravel verseny változata, de persze vannak átfedések. Kialakításuknak köszönhetően alkalmasak aszfaltra és terepre is. Kinézetre országúti társaikhoz hasonlítanak, koskormány, filigrán váz, szintén alumínium vagy karbon anyagból. Az első szembetűnő különbség a kerék / gumi lesz, a Cyclocrossok vékonyabb (UCI szabványnak megfelelően, max. 33m szélesek), a Gravelek vastagabb abroncsokkal jönnek ki (akár 47mm-es széles gumival is), hogy alkalmasak legyenek a földúti használathoz is, és barázdáltak a jobb tapadás érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

Ezeknél a gépeknél a tárcsafék a jellemzőbb, hiszen a terep vagy hegyi használat jobban igényli a hatékony fékerőt. (A Cyclocross versenyeken pedig kifejezetten gyakori a vizes, saras, havas pálya.) Vázuk kevésbé merev és kicsit masszívabb, illetve más a geometriája, így növelve a komfortot, ezáltal hosszabb túrázásra is alkalmas, legyen az beton vagy murva.

A Cyclo verzió első sorban versenyzésre van kitalálva, gyakorlottabb pilótáknak ajánljuk, persze használhatóak hobbi célra is, de nem az lesz a kedvenc terepük. Ugyanakkor egy Cyclocross versenyen sem néznek ki minket egy Gravel bringával, sőt még egy Mountain Bike-al sem, de ott hátrányban leszünk ezekkel.

Ami a hátrányuk, egyben az előnyük is, ezek a biciklik főleg hobbi, sport célra vannak igazán. Hétköznapi használatban nem fogjuk tudni kihasználni igazi tulajdonságaikat, de persze azért begurulhatunk vele az irodába is, ha úgy jön ki a lépés. De például egy kerékcserével egy majdnem teljes értékű országúti bringát is kaphatunk.

Felszereltségeiket tekintve hasonlóan az országúti kerékpárokhoz, kisebb a keret, ha például táskát szeretnék rá felrakni. Igaz, itt is egyre több a lehetőség, a gyártók folyamatosan jönnek ki innovatív megoldásokkal. Méretezés tekintetében is hasonló a helyzet, számokkal jelölik, és a nyeregmagasságra utalnak.

Ha ilyen bringát választasz garantált a szórakozás. Igazi kalandgépek, amik kicsit mindenhova jók, de főleg a saját terepükön mutatják meg mit tudnak és, hogy mit hoznak ki belőled igazán.

Nálunk a Kelly's, KTM és Merida típusaiból tudsz választani.  Modelljeinket ITT találod.

City/Városi kerékpárok

Ennek a kategóriának a nevében a funkciója, mondhatjuk hogy „csak” a városi közlekedésre lettek kitalálva. Munkába, bevásárolni járni, ingázni, a legoptimálisabb választás a városi / city kerékpár. A környezettudatosság és praktikum mellett időt spórolhatunk ezek használatával, hisz vannak olyan útvonalak, ahol gyorsabbak vagyunk mint autóval, plusz nem kell a parkolással sem vesződnünk. Persze egy könnyű hétvégi kirándulást is megejthetünk vele, de kizárólag aszfalton. Felépítésük teljesen a komfortra, a kezelhetőségre, a jól használhatóságra épül.

 

 

 

 

 

 

 

Az üléspozíció olyan, hogy egyenes háttal tudunk tekerni a kerékpáron, általában a kormány és a nyereg közti távolság is kisebb, így növelve a kényelmet és a jobb láthatóságot, ami például a kocsik között közlekedve nagy előnyt jelent. Természetesen ezek a részek állíthatóak, hogy mindenki a saját paramétereihez tudja szabni a bringát. A kormány formája, vagy a nyereg anyaga, párnázottsága is ebben segít. Létezik férfi, női változat. A női vázak alacsonyabb vonalvezetésűek, hogy szoknyában is lehessen használni azokat.

A vázakat acél vagy alumínium anyagokból gyártják. Az alumínium könnyebb, merevebb, az acél nehezebb, de jóval masszívabb szerkezet. Előfordul első teleszkópos változat is, ami például egy macskaköves úton, vagy a járdapadkákon tesz jó szolgálatot. A gumik is szélesebbek, szintén a komfortos utazást segítve ezzel.

Általában alapból felszereltebbek, mint más típusú kerékpárok, gyakran már gyárilag van rajtuk lámpa (dinamós vagy LED-es), fényvisszaverő, sárvédő, csengő, csomagtartó, kosár. Kiegészítők tekintetében már kevesebbet kell költenünk. Ezeknél a típusoknál több opciónk is van, a csomagszállításra, vagy egy gyerekülés felhelyezésére. Külsőre a visszafogott színektől, a „retro” kinézetű modellekig találunk nekünk tetszőt.

Nálunk Adriatica, KTM, Kellys és Lapierre városi kerékpárokat találsz. Választékunkat ITT találod.

 

Országúti kerékpárok

Ha aszfalton vezet az utad, vonz a sebesség, a könnyedség, akkor ez a kategória való neked. Legyen hobbi, legyen verseny, a keskeny, könnyű országúti bringával garantált a haladás. Számos kivitel, széles választék áll rendelkezésedre: Klasszikus, aero, triatlonos / időfutam verzió. 

 

 

 

 

 

 

 

Alumínium, karbon, kompozit anyagok. Sokféle felszereltséggel válaszhatóak, legyen az elektromos váltó, karbon kerék.

A későbbiekben számos kiegészítővel egyedivé tudod tenni, illetve „tunningolni” a kerékpárt – színes bandázsok, színes nyergek, hozzá passzoló sisakok például. Többnyire „férfivázasak”, azonban sokféle méretben elérhetőek, így biztos, hogy mindenki talál magának megfelelőt a gyermek méretektől az extra magas bringásokig.

A méreteket számok jelölik, egyszerűen fogalmazva, ezek a nyeregmagasságra utalnak. Természetesen több állítási lehetőség van, ezáltal magunkra tudjuk szabni a gépet.

Kialakításuknak, súlyuknak köszönhetően tempósan tudsz tekerni velük országúton, aszfalton. Terepre, murvára nem ajánlott merészkedni vele, a vékony, nagynyomású gumi nem sokáig fogja bírni és a merevebb váz sem lesz túl kényelmes.

Ha hosszabb útra indulunk, néhány hátrány már kijön – pakolhatóság, felszereltség szempontjából szűkösebbek a lehetőségek. Igaz, egyre növekszik ezen a téren is a paletta, de egy táska vagy egy sárvédő felrakása kompromisszumot igényel. Mondjuk ez a fajta kerékpár nem első sorban erre ajánlott.

Felszerelés tekintetében a hozzávaló bukósisakon túl, a pedált szokás cserélni. Jellemzően Look vagy SPD rendszert használnak az országútisok – itt a cipőtalpán lévőn „stopli” által rögzül a lábunk a pedálhoz, segítve a hatékonyabb hajtást és valamennyi súlyt is spórolunk vele. Ez az elején némi megszokást igényel és városi közlekedésben nem túl praktikus, de ha komolyabban tervezünk, akkor érdemes beruházni.

Mivel keskeny és kemény gumikról beszélünk, sajnos gondolnunk kell a defektre is. Egy jó minőségű és megfelelően felfújt abroncs esetében csökkenhetjük ennek esélyét, de azért benne van a pakliban. Pótbelső, gumileszedő, kis pumpa ajánlott, hogy legyen nálunk. Szerencsére ezek kis helyet foglalnak és könnyen a kerékpárra rögzíthetjük őket, például a nyereg mögé vagy a vázra.

Amit érdemes még használni az a kulacstartó, a kulacsoknak vagy szerszámoknak. (Erre is vannak már speciális kialakítású termékek). Ha nem szeretnéd a bringát teleaggatni, akkor kerékpáros mezekből nagyon sok zsebes változatot találsz, amik a derék hátsó részén vannak, így nem zavaróak tekerés közben.

Ha ilyen bringát választasz, első sorban hétvégenként fogsz úton lenni a környező utakon, szerpentineken, de hétköznap, munka után is kigurulhatsz vele egy rövid karikára, vagy néha még a munkába is elugorhatsz vele.

Nézz körül ITT Lapierre és Merida kerékpárjaink között, és kérd munkatársaink segítségét!

E-bike/Elektromos kerékpárok

Elektromos bicikli, e-bike, „í-bájk” - nevezhetjük bármelyiknek, az biztos, hogy mára a kerékpáros piac alapvető elemei. Megosztó, de kikerülhetetlen szegmens. Van, aki nem tartja bringának, van, aki csak emiatt a gépek miatt kezd neki a tekerésnek. Tény, hogy a „rásegítéssel” olyan pilóták is útnak indulnak, akik hagyományos biciklivel nem biztos, illetve így kevésbé rátermett sofőrök is eljutnak általuk extra helyekre például egy hegyi szerpentin tetejére.

 

 

 

 

 

 

 

Több típussal találkozunk, nagyon egyszerűen összefoglalva: bizonyos típusok a hajtást segítik, illetve teszik hatékonyabbá, és olyan is akad, amit hajtani sem kell. (Bár ezek jogilag nem is igazán kerékpárok.)

Ha alapvetően a kerékpározás élménye az elsődleges cél, akkor a „pedelec” verziók jöhetnek számításba, ezeket ugyanúgy tekernünk kell, csak kaphatunk támogatást az elektromos motortól. Itt több fokozatból választhatunk, de kizárólag a pedál hajtása közben jön a segítség. Városi, Trekking, Mountain Bike biciklikből lesz a legtöbb elektromos változat, bár lassan Országútit is egyre többet találunk.

Külsőre nagymértékben hasonlítanak hagyományos társaikhoz, a szembetűnő különbség a vázba / vázra épített akkumulátor lesz, ezért kicsit „bumszli” a kinézetük. Persze emiatt a súlyuk is nagyobb lesz. A rásegítő motorok lehetnek a hajtástengelyen vagy a kerékagyaknál. Felszereltség tekintetében ugyanúgy találunk tárcsaféket, teleszkópot, kiegészítőkben is minden azonos. Ami még egy plusz feladat lesz, az akkumulátor töltése. Bár ez egy elektromos váltó esetében is adott.

Kínálatunkban Merida és KTM elektromos kerékpárokat találsz. Nézd meg őket ITT. Ha kérdésed van a működésükkel kapcsolatban, vagy a kínálatról, keress minket bizalommal.

Gyerek kerékpárok

Ha nekünk már megvan a bringa, nem szabad megfeledkeznünk az „utánpótlásról” sem. A gyerek kerékpárok széles választékának köszönhetően, minden korosztály számára találunk biciklit, a legkisebbektől a kamaszokig legyen az futóbicikli, vagy ép pótkerekes változat. A mozgás örömén túl, az élményszerzés, a közösen töltött idő, de akár az egyensúly, koordináció fejlesztése is lehet a cél. Ezek a biciklik, a felnőtt változatok kicsinyített másai. Szinte minden megegyeznek a nagyokkal.

Gyerek kerékpár

 

 

 

 

 

 

 

A kerék átmérője alapján méretezik őket, de a legfontosabb szempont a megfelelő méret kiválasztása. Mivel a gyermekek gyorsan nőnek, ez nem könnyű feladat, de itt is sok rész állítható. Érdemes kipróbálni, ráülni a kiszemelt gépre, fontos, hogy a gyermek lábai teli leérjenek a földre.

Szerkezeti felépítésüket, anyagukat tekintve könnyűek, jól kezelhetőek, strapabíróak, hisz változatos igénybevételnek vannak kitéve. Számít a tartósság is, hogy később a kistesó is átvehesse a járgányt.

Karbantartásuk egyszerű, műszakilag jól felszereltek, megbízható fékek, jól védett lánc, egyszerű használat. A felszereléseket főleg a lámpák, fényvisszaverők, csengők teszik ki. Ezekre lesz igazán szükség, a csomagokat cipeljék csak a felnőttek.

Megjelenésük szintén sokrétű, hiszen fiúk, lányok, megannyi korosztály igényeit kell kielégítse. Jellemzően azért az élénkebb, feltűnőbb színek a gyakoribbak, ami a gyermekek elégedettségét szolgálja, de nem utolsó sorban a biztonságot / láthatóságot is javítja.

Nézz körül Kellys, Ghost és KTM kerékpárjaink között. Választékunkat ITT találod.

Keresés