Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BikeCafe kerékpártúra 2022

Szauer Károly Zoltán
2022. 10. 13. 15:18:34
BikeCafe kerékpártúra 2022

Csapatépítő kerékpártúra a BalatonBikeTour elektromos kerékpárjain a Balaton-felvidék erdőin, hegyein és völgyein keresztül

A BikeCafe csapata szeptember 17-19-ig Balatonfüredre tette át székhelyét egy csapatépítő keretében, melynek fő programja, bármilyen meglepő is, a közös kerékpározás volt! De nem ám mezei túrázgatás, hanem eBike túra vegyes terepen!

Az eBike-okat és a színvonalas túravezetést a BalatonBikeTour biztosította számunkra. A csapat bizonyos tagjainak ez volt az első eBike élménye, amikor is merevfarú és összteleszkópos, pedelec rendszerű tárcsafékes elektromos montikat volt szerencsénk kipróbálni.

Ezekről a kerékpárokról tudni kell, hogy mindenképpen tekerni kell őket, mivel csak így adják az elektromos rásegítést, 25 km/h-s tempóig.

 

BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour

 

17-én délután értünk le Balatonfüredre és a szállás elfoglalása után felfedeztük az esti Balatonfüredet.

Másnap az esőt megúszva, viszonylag száraz lábbal tettünk meg egy 54 kilométeres túrát, mely 800 méter szintkülönbséget is rejtett magában. Tökéletes vegyes útvonalon mentünk, mely kiváló volt, hogy kiismerjük a kapott gépeket.

Típusfüggő volt, hogy kinek hány mód állt rendelkezésére az adott biciklin (3 vagy 4 rásegítési funkció szerepelt a modellek között), függött ez attól, hogy Bosch vagy Shimano rendszerrel ment-e a delikvens.

 

BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour

 

Nyugati irányba Balatonszőlős felé indultunk, számtalan érdekes és elbűvölő helyen jártunk, többek között a Zádor-várban, ahol némi helytörténeti információval is gazdagodtunk.

A kerékpárok üzemmódjait az adott terephez igazítva volt célszerű használni, de az adott erőnlét is meghatározta, hogy ki milyen fokozatban ment, mivel a csapatunkban voltak hobbibringások, volt versenyzők és olyanok is, akik még csak most ismerkedtek az ilyen tereppel.

Sík szakaszokon az ECO mód volt az ideális, míg a meredekebb emelkedőkön a TOUR vagy az EMTB, de ha mindez nem lett volna elegendő, akkor ott volt még a legnagyobb rásegítést adó TURBO mód is (típusonként más a megnevezés).

 

BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour

 

Utunk a Hét kenyér zarándokpékséghez vezetett, ahol nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk, megpihentünk, gyönyörködtünk a tájban, kézműves ételeket és italokat kóstoltunk meg. Bár még órákat el tudtunk volna ott időzni, de menni kellett tovább, mert gyülekeztek körülöttünk és fölöttünk az esőfelhők.

A túra hosszából adódóan célszerű volt figyelni a módokra, mert a kemény meredekek jobban megviselik és merítik az akkumulátort. Viszont, aki jól használta az üzemmódokat, az nagyon sokat profitálhatott és szinte bárhol mehetett bármilyen módban.

Hála a széles külső gumiknak, mind felfelé, mind lefelé megvolt a tapadás és megfelelő úttartás. Sokunk tetszését elnyerte a Dörgicse és Mencshely környékén található Kossuth-kilátóhoz felvezető hosszú meredek emelkedő, mely kellő kihívást jelentett, de a végén jutalmul szolgált a teljesítés öröme és a kilátóból elénk táruló utánozhatatlan balatoni látkép!

 

BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour

 

A túra felénél jártunk, de a legnagyobb szinteket már letudtuk, így szép lassan újra a Balaton irányába kezdtünk lecsorogni a szőlőültetvények és pincészetek között. Érintettük Örvényest, valamint Aszófő irányából a Tihanyi-félszigetet, majd visszaértünk a bázisra, széles mosollyal az arcunkon.

Este a Hatlépcsősben egy kellemes vacsorával jutalmaztuk aznapi teljesítményünket.

18-án éjjel esett, így kellően feláztatta a terepet. Viszont ez pont jól jött ahhoz, hogy igazi saras-montis körülmények között is mehessünk az elektromos paripákkal. Ez rövidebb túra volt az előző napinál, de a tegnapi után pont ideális.

 

BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour

 

Kezdésnek északi irányba, a Koloska-völgybe tartottunk, mely némileg technikásabb szakasz volt az előző napihoz képest, de csak bemelegítő volt ahhoz képest, ami utána következett.

A túravezetőnk a Noszlopy-kilátóhoz felvezető szakaszba kihívásként beiktatott egy roppant meredek részt, melyet csapatunkból csak egyikőnk tudott abszolválni, a többség kerülő úton ment fel.

Ezután jött csak az igazi pocsolyás, csúszós, dagonyás terep, lehetett ám táncoltatni a gépek farát! Időnként kénytelenek voltunk belegázolni a nagy pocsolyákba, de fokozatosan javult az időjárás és újra szárazzá vált kerekeink alatt a talaj.

 

BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour

 

Az egyik túrakísérőnk révén újabb ismereteket szereztünk a környék borai és borászatai terén egy kiváló előadás keretén belül.

Útközben többekben is megfogalmazódott, hogy fel kellene még menni Tihanyba az apátsághoz, majd utána a lenti lángosozóba is. Így miután visszaértünk a BBT kölcsönzőhelyére, ők úgy döntöttek, hogy eltekernek a félszigetre, egy nyugodt, beszélgetős, örömbringázós tempóban.

Ez addig tartott, mígnem jelen iromány szerzője úgy nem döntött, hogy megnézi, mit tud TURBO módban a merevfarú montija egy aszfaltos, nagyon meredek, szerpentines emelkedőn felfelé az apátsághoz. Hihetetlen élmény volt, hogy a meredeken felfelé tartó kanyarban fékezgetni is kellett, olyan löketet adott a gép.

 

BikeCafe Kerékpártúra Balatonfüred 2022 BalatonBikeTour

 

Az apátságnál bevártuk egymást, lencsevégre kaptunk több hatalmas szivárványt, kicsit elkalandoztunk a szuvenír boltokban, majd egy szélsebes lejtőzéssel lesprinteltünk a komp mellett található lángosozóhoz, ahol pótoltuk az elégetett kalóriákat egy kellemes csevegéssel egybekötve.

Hazafelé megtalált minket az eső, de az előző napihoz hasonló széles vigyorral tértünk vissza Balatonfüredre. Hazaindulás előtt még beugrottunk a Bergmann Cukrászdába, megkoronázva a két napos kalandot!

Akik a végén nem jöttek Tihanyba, azok két nap alatt 85 kilométert tettek meg a túra keretein belül, míg akik igen, ők 110 kilométert 1600 méter szinttel egybekötve.

Összegezve az egészet, egy nagyszerű élmény volt ez mindannyiunk számára! Reméljük, még visszatérünk és újra felszánthatjuk a terepet a BalatonBikeTour elekromos kerékpárjaival!